Body Line Schoonheidssalon Gouda

Informatie over de risico's van permanent make-up.

 

U bent van plan om een permanent make-up te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om u van tevoren te informeren over mogelijke risico’s.

 

Het aanbrengen van permanent make-up is een huiddoorborende handeling. Door de juiste werkwijze en juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door uzelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en uw permanent make-up er niet mooier op maken.


Onder de 16 jaar wordt een permanent make-up bij Body Line niet aangebracht. Indien nodig moet u zich legitimeren.

Voordat u een permanent make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor uw eigen veiligheid. Dit formulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.


Het aanbrengen van een permanent make-up


Tijdens het aanbrengen van een permanent make-up worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de permanent make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een permanent make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door uw huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.

 

De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor u gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor u worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de permanent make-up worden tissues of wattenschijfjes gebruikt. Uiteraard moeten de tissues of wattenschijfjes schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van uw permanent make-up handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee u wordt behandeld, een tissue of uw huid. Na afloop wordt de permanente make-up plek verzorgd.

 

Het verzorgen van de cosmetische tatoeage of de permanent make-up


Een pas aangebrachte permanent make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het aanbrengen

van permanent make-up is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. U krijgt van de behandelaar mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe u de permanent make-up moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat u bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts.

Gedurende de genezingstijd raden wij u aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op uw cosmetische tatoeage of permanent make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

 

Uw gezondheid

 

De GGD raadt u af om een permanent make-up aan te laten brengen als u lijdt aan: 

  • Diabetes
  • Hemofilie
  • Chronische huidziekte
  • Contactallergie 
  • Immuunstoornis
  • Hart- en vaatziekten  

Tevens wordt permanent make-up afgeraden als u:

  • Antistollingsmiddelen gebruikt
  • Plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan 
  • Donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op uw lichaam heeft.

 

Tijdens het aanbrengen van de permanent make-up mag u niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanent make-up afgeraden. Zorg dat u goed uitgerust bent, goed hebt gegeten. Breng de behandelaar op de hoogte van zaken waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties of het onder behandeling zijn bij een dermatoloog e.d).

 

Richtlijnen

 

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeages en permanent make-up. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de behandelaars zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per twee jaar of de behandelaars zich houden aan de richtlijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang leuke acties en aanbiedingen direct in je inbox!

© 2019 Uw Schoonheidssalon | Webdesign m&m web-it